Klusvideo Behangen

STAPPENPLAN

- Gereedschappen en materialen Deze gereedschappen heb je nodig voor behangen: een behangliniaal, eens schaar, een rolmaat of duimstok, een behangtafel, lange waterpas of schietlood, een lijmkwast, een platte kwart of lijmroller, een aandrukroller, een behangspatel, en een afbreekmes. Deze materialen heb je nodig voor behangen: vliesbehang, behanglijm, stucloper, en een vochtige doek.

- Voorbereiden Begin met het verwijderen van de lichtschakelaars. Haal hiervoor altijd de stroom van de groep af. Je kunt lichtschakelaars met de schroevendraaier verwijderen. Verwijder je een stopcontact, controleer dan altijd met de spanningstester of de stroom er vanaf is. Werk oneffenheden weg en vul gaten op met muurvuller. Schuur de muur goed glad. Strijk voor of verf een onbehandelde ondergrond. Controleer voordat je gaat behangen de verpakking voor instructies qua lijmen, en de patroonhoogte als je behang een patroon heeft. Deze maat heb je nodig om te berekenen hoeveel banen je uit een rol kan halen. Meet de hoogte van de muur. Tel daar 5 cm speling bij op, plus de hoogte van het patroon. Deel de lengte van de rol (wat meestal 10 m is) door dit getal.

- Stap 1: Banen knippen Meet de hoogte en breedte van de muur. Begin vervolgens met het knippen van de banen. Bij het knippen van de eerste baan hoef je nog geen rekening te houden met de hoogte van het patroon. Pak de hoogte van de muur plus 5 cm speling. Knip de rol op de behangtafel af voor een rechte afwerking. Nummer de geknipte banen bovenaan aan de achterzijde, met potlood. Zo weet je welke baan waar moet komen. Bij de tweede baan is het belangrijk dat het patroon netjes doorloopt. Leg een stuk uitgerold behang naast de eerst geknipte baan. Doe dit aan de kant waar de banen ook op de muur tegen elkaar aan komen. Zoek waar het patroon mooi aansluit. Rol het behang uit tot de benodigde hoogte en knip weer af. Vergeet niet de baan te nummeren.

- Stap 2: Eerste baan plakken Rol de geknipte banen op van onder naar boven. Zo kun je ze makkelijker van boven naar beneden aanbrengen. Creëer een loodrechte op de muur. Zo kun je de rol mooi recht er langs af plaatsen. Gebruik hiervoor een lange waterpas, of voor hoge ruimtes een schietlood. Lijm vervolgens de muur voor de eerste baan in. Let op! Dit kan per behang verschillen. Leg een stukje stucloop neer zodat je niet op de vloer knoeit. Je kan de muur best wat breder inlijmen dan de breedte van het behang. Breng ook voldoende lijm aan. Liever iets te veel dan te weinig. Smeer het goed uit en gebruik voor de randen een klein kwastje. Plak vervolgens de eerste baan. Let op dat je langs de loodrechte lijn plakt en boven en onder 2cm speling overhoudt. Met de behangspatel kun je luchtbelletjes en overtollige lijm wegwrijven. Doe dit altijd in de richting van de volgende baan. Lijm vervolgens het volgende stuk muur in.

- Stap 3: Banen laten aansluiten Bij het aansluiten van de banen is het belangrijk dat het patroon mooi doorloopt. Plaats daarom de baan wat van de vorige baan af. Je kunt het behang makkelijk met twee handen naar de eerder gelijmde baan toeschuiven en het patroon laten aansluiten. Wacht hier niet te lang mee, anders zit de rol al vast aan de muur.

- Stap 4: Randen en hoeken behangen Bij een inwendige hoek is het belangrijk dat je het behang stevig de hoek indrukt met de behangspatel. Zorg er ook voor dat het patroon weer aansluit. Bij een uitwendige hoek, trek je het behang er stevig omheen.

- Stap 5: Deuren en kozijnen afwerken Gebruik een afbreekmes en snijdt een strakke lijn langs de kozijnen op. Het behang heb je namelijk hier overheen geplaatst.

- Stap 6: Randen afsnijden Druk de behangliniaal stevig in de hoek van het plafond en de muur. Met het afbreekmes snijd je er strak langs. Schuif de liniaal vooruit zodat je in een keer al het overtollige behang kan wegsnijden. Doe hetzelfde aan de onderkant.

 - Stap 7: Stopcontacten en schakelaars terugplaatsen Het behang is over de stopcontacten en lichtschakelaars heen geplaatst. Snijd eerst een klein vakje uit het behang waar er iets teruggeplaatst moet worden. Daarna ga je iets groter. Het afwerk raampje van de schakelaars en stopcontacten komen er overheen. Zet desnoods wat lijm bij en druk weer goed aan met de behangspatel. Plaats vervolgens alles terug.

Plaats reactie

Schildersbedrijf

Schildersbedrijf Amsterdam
Schildersbedrijf Delft
Schildersbedrijf Den Haag
Schildersbedrijf Haarlem
Schildersbedrijf Leiden
Schildersbedrijf Leidschendam
Schildersbedrijf Nootdorp
Schildersbedrijf Pijnacker
Schildersbedrijf Rijswijk
Schildersbedrijf Rotterdam
Schildersbedrijf Utrecht
Schildersbedrijf Voorburg
Schildersbedrijf Voorschoten
Schildersbedrijf Wassenaar
Schildersbedrijf Wateringen
Schildersbedrijf Zoetermeer