Klusvideo schutting plaatsen

STAPPENPLAN

- Gereedschappen en materialen Dit gereedschap heb je nodig voor het plaatsen van een schutting: bouwhaak, klauwhamer, grondboor, palenrammer, accuboormachine, accuschroefmachine, lange waterpas, steekschop, multitool, slaglijnmolen, handzaag, rolmaat of duimstok. Dit materiaal heb je nodig voor het plaatsen van een schutting: tuinschermen, schuttingpalen, schuttingbeslag RVS, schroeven RVS 5x100 en 4x30, slagpluggen 8x100, snelbeton, emmer met water, piketpalen, metselkoord, afdekkap en rubber seal.

- Stap 1: Lijn bepalen Bereid de ondergrond voor, zodat deze vlak en schoon is. Span met het metseldraad van voor naar achteren op de erfgrens en houd rekening met dikte van de paal. Wil je de schutting op de erfgrens plaatsen, omdat je deze samen met je buren plaatst, dan haal je de helft van de paaldikte eraf en daar zet je de draad neer. Als je de schutting op je eigen helft plaatst, dan haal je een hele paaldikte eraf. Als je een schutting plaatst die tot in de hoek loopt, zorg dan dat je het draad tot aan de eerste hoek spant. Span het draad 5 cm van de grond.

- Stap 2: Schutting plaatsen Schuttingschermers zijn vaak 1.80m bij 1.80m, meet dit altijd na. Hierbij reken je 2cm extra voor meer ruimte. Deze schuif je tegen de eerste paal aan, want dan weet je de plaats van de volgende paal. Plaats eerst die paal, zodat je de lat daar weer tegen aan kan schuiven. Als je voor een houten paal gaat, smeer deze dan in met rubber seal, wat rotting voorkomt. Om te bepalen hoe diep je het schuttingscherm in de grond steekt, deel je de totale lengte van het scherm door drie. De paal van 1.80 m steek je dus tot 60 cm in de grond. Om de duurzaamheid van het schuttingscherm te vergroten, plaatsen we deze nog 10 cm extra van de grond. De paal krijgt dus een uiteindelijke lengte van 2.50 m. De eerste paal is geplaatst en is bevestigd met slagpluggen en vervolgens is de paal aangestort met beton. De laatste paal is tegen de schuur aan bevestigd. Gebruik een grondboor om het gat voor de tweede paal te maken. Zorg dat je de paal alvast waterpas stelt en er een beetje zand in gooit, zodat deze stevig staat. Hierna kun je hem naar boven toe waterpas stellen. Vervolgens kun je hem met de palenrammer of voorhamer dieper slaan, tot de uiteindelijke diepte. Gooi water en snelbeton in het gat en schuif er wat zand bij. Druk het stevig aan. Laat de paal los en check nog een keer of de paal waterpas staat. Volg dezelfde stappen bij de volgende palen en maak te allen tijde gebruik van de maatlat. Haal de onderste draad weg en span een draad ter hoogte van de schuttingdelen. Dit meet je op het hoogste punt, dit is doorgaans bij de woning. Die lijn zet je waterpas door, zodat je een draad kan spannen om daarvandaan terug te meten hoe hoog je schuttingbeslag moet komen.

- Stap 3: Schuttingbeslag bevestigen Als alle palen zijn geplaatst, kun je het schuttingbeslag, ook wel L-beslag genoemd, op de palen gaan vastschroeven. Je plaatst er één op de boven- en onderzijde. Een belangrijke stap om niet te vergeten is het voorboren. Dit zorgt ervoor dat het schuttingbeslag niet afbreekt, wanneer je het erin draait. Schuttingpalen zijn niet zo breed, dus aan weerskanten komt er een schuttingscherm. Plaats het ene L-beslag een centimeter onder het andere L-beslag, zodat deze twee elkaar niet raken. Zorg er altijd voor dat het L-beslag richting jouw kant gedraaid is. Dit zorgt ervoor dat je het schuttingscherm vanaf jouw tuin kan vastdraaien. Je kunt het L-beslag eerst met de boor vastmaken en vervolgens met de hand verder draaien.

- Stap 4: Tuinschermen plaatsen Het is handig om schuttingdelen met z’n tweeën te plaatsen. Schroef de schutting goed vast met twee schroeven per L -beslag. Controleer of de schutting waterpas hangt aan de hand van het draad. Het laatste schuttingdeel moet op maat worden gezaagd. Meet op hoe breed het scherm moet worden. Vaak moet je één plank eraf halen en teken je op de liggers de maat af. Als dit is gebeurd, kan je de horizontale planken op maat zagen. Als laatste kan je bepalen op de verticale plank smaller moet worden. Vervolgens schroef je de plank weer terug aan het tuinscherm, om daarna het tuinscherm te plaatsen.

- Stap 5: Schuttingpalen afwerken Meet de hoogte op de eerste en laatste paal en teken deze af. Span hiertussen een slaglijn en trek aan het touwtje. Nu zet je op dezelfde hoogte van elke paal een krijtstreep. Zaag de schuttingpalen af naar gewenste hoogte. Je kunt ervoor kiezen om de palen extra te beschermen met een afdekkap.

Plaats reactie

Schildersbedrijf

Schildersbedrijf Amsterdam
Schildersbedrijf Delft
Schildersbedrijf Den Haag
Schildersbedrijf Haarlem
Schildersbedrijf Leiden
Schildersbedrijf Leidschendam
Schildersbedrijf Nootdorp
Schildersbedrijf Pijnacker
Schildersbedrijf Rijswijk
Schildersbedrijf Rotterdam
Schildersbedrijf Utrecht
Schildersbedrijf Voorburg
Schildersbedrijf Voorschoten
Schildersbedrijf Wassenaar
Schildersbedrijf Wateringen
Schildersbedrijf Zoetermeer