Klusvideo wandcontactdoos plaatsen

STAPPENPLAN

Stap 1: Een plan maken Elektriciteitsleidingen aanleggen begint met het maken van een tekening. Zorg dat je voor de kortste, meest haakse route kiest. Tegenwoordig moeten alle leidingen van 1 ruimte samenkomen in een centraaldoos, deze vind je vaak in het plafond. De draden in deze centraaldoos lopen naar de groepenkast/meterkast. Je kunt extra draden verbinden aan de draden uit je centraaldoos voor een extra stopcontant, schakelaar of lamp. Geef in je tekening ook aan in welke kleuren installatiedraad van waar naar waar moeten lopen.

Stap 2: De stroom uitschakelen Schakel altijd in de groepenkast de stroom uit van het punt waar je de nieuwe draden op aan wilt sluiten. Controleer vervolgens met een spanningzoeker of de stroom echt volledig is uitgeschakeld. 01:41 - Stap 3: De horizontale leiding aanleggen Laat inbouwleidingen alleen verticaal lopen, dus recht boven of precies onder het stopcontact of de schakelaar. Een dwars overstekende weggewerkte leiding is riskant. Als je bijvoorbeeld een schilderij wilt ophangen is het moeilijk te bepalen waar je dit kunt doen zonder een schroef of spijker in de leiding te steken. Is het nodig om horizontale afstanden te overbruggen? Doe dit dan onder de vloer of achter het plafond. Met een speedboor kun je de leidingdoorvoeren boren.

Stap 4: De hollewanddoos monteren Teken de plaats van de hollewanddoos op de gipsplaat af. Met een gatenzaag maak je gemakkelijk een groot gat in je gipsplaat. Deze gatenzaag kun je bevestigen op een accuboormachine. Plaats de hollewanddoos en schroef deze vast.

Stap 5: De verticale leiding aanleggen Maak eventueel elektriciteitsbuizen op maat met behulp van een ijzerzaag. Je eindigt met een hollewanddoos

Stap 6: De draden strippen en trekken Schuif de trekveer door de elektriciteitsbuis totdat je de trekveer bij de hollewanddoos vast kunt nemen. Strip 5 cm van één van de draden. Steek deze door het oog van de trekveer en buig de draad om. Strip ook de andere draden. Met behulp van een combinatietang draai je deze draden vervolgens samen om de draad die aan de trekveer zit. Nu kun je de draden in de buis trekken, het beste doe je dit met z’n tweeën. Eén persoon trekt lichtjes aan de trekveer en de ander voert de draad aan de andere kant recht de buis in.

Stap 7: Het stopcontact monteren en de draden aansluiten Knip de draden bij de hollewanddoos op lengte. Strip 1 cm isolatie van alle draden af. Sluit alle installatiedraden aan op het stopcontact en controleer of ze goed vast zitten. Plaats het stopcontact in de hollewanddoos en schroef hem vast. Bevestig daarna het kapje. Ga vervolgens naar de centraaldoos. Strip ook hier 1 cm isolatie van alle draden en steek ze in de lasklemmen.

Plaats reactie

Schildersbedrijf

Schildersbedrijf Amsterdam
Schildersbedrijf Delft
Schildersbedrijf Den Haag
Schildersbedrijf Haarlem
Schildersbedrijf Leiden
Schildersbedrijf Leidschendam
Schildersbedrijf Nootdorp
Schildersbedrijf Pijnacker
Schildersbedrijf Rijswijk
Schildersbedrijf Rotterdam
Schildersbedrijf Utrecht
Schildersbedrijf Voorburg
Schildersbedrijf Voorschoten
Schildersbedrijf Wassenaar
Schildersbedrijf Wateringen
Schildersbedrijf Zoetermeer