Hoe schilder ik mijn gestucte plafond?

Het egaal en streeploos schilderen van plafonds hoeft geen lastige klus te zijn. In dit stappenplan laat GAMMA je zien hoe je jouw gestucte plafond schildert.

 
Bekijk de benodigde materialen
Tip!

Denk aan je veiligheid. Gebruik een huishoudtrap die hoog genoeg is, met antislip treden en een stabeugel van minimaal 60 cm hoog. Trek schoenen aan met stroeve zolen.

stap 1

Plaats maken en meubels afdekken

Zorg dat je voldoende ruimte hebt om te werken, en dek meubels die je niet kunt verplaatsen af met afdekfolie.

stap 2

Vloer afdekken en lampen verwijderen

Plak de vloer zorgvuldig af met stucloper of een dik plastic-folie. Gebruik aan de randen ducttape, zodat de loper niet gaat verschuiven. Zorg dat de lichtschakelaars uit staan en verwijder de plafondlampen.

Tip!

Let op je veiligheid en gebruik geen dun plastic-folie. Binnen de kortste keren raak je tijdens het lopen verstrikt in het voortdurend opbollende plastic en kun je gemakkelijk vallen.

stap 3

Plafond ontvetten

Ontvet het plafond met een doek met water, waarin een ontvetter is opgelost. Verwijder eventueel oude loszittende stuc met een verfkrabber. Krab ook de scheuren uit.

stap 4

Voorstrijk fixeermiddel aanbrengen

Het kan zijn dat de muur wit afgeeft en erg poederend is. In het verleden is er dan witkalk op de muur aangebracht. Verwijder in dat geval zoveel mogelijk kalk van de muur met vochtige doeken. Breng vervolgens een laag Voorstrijk-fixeermiddel aan. Voorstrijk-Fixeermiddel is een sneldrogend voorstrijkmiddel voor het vastzetten van poreuze, poederende ondergronden. Dit middel dringt zéér diep in de ondergrond. Door ons speciale voorstrijkmiddel te gebruiken voorkom je bladders in de verflaag.

stap 5

Vlekkenspray aanbrengen

Het kan ook zijn dat er op de muur hardnekkige roetvlekken zitten. Behandel die plekken met vlekkenspray, waardoor je de vlek isoleert.

stap 6

Scheuren en gaten dichten

Plamuur scheuren en gaten dicht. Afhankelijk van de diepte van de gaten en scheuren kies je een geschikte muurvuller. Brede scheuren kun je eerst afdekken met bouwscheurtape en daarna behandelen met een muurvuller.

Tip!

Werk altijd met een breed en een smal plamuurmes. Het brede mes gebruik je als spatel waar een voorraad plamuur op ligt. Het smalle mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Zorg dat het plamuurmes helemaal schoon en vlak is. Werk vanaf het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Trek de plamuur uiteindelijk met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende muur. Laat iedere plamuurlaag telkens geheel uitharden.

Bekijk ook het stappenplan plamuren.

stap 7

Plafond in voorstrijk zetten

Omdat een gestuct plafond een zuigende werking heeft, moet deze eerst in de voorstrijk gezet worden. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote oppervlakten een vachtroller.

stap 8

Bevochtig vachtrollers

Bevochtig de vachtrollers met lauw water en ‘pluk’ vervolgens de loszittende pluisjes uit de roller. Dat scheelt bij het opbrengen van de voorstrijk en latexverf onnodige oneffenheden.

stap 9

Randen plafond schilderen

Wacht met schilderen tot de voorstrijk droog is. Begin met het schilderen van de randen van het plafond met een ronde kwast. Doop de kwast een paar keer in de latexverf en strijk hem elke keer af langs de rand van de emmer, tot de kwast wel verzadigd is maar niet druipt. Strijk de verf met lange halen uit, maar wees niet te zuinig anders treden er verschillen op.

stap 10

Begin met het rolwerk

Begin daarna het rolwerk aan de kant van het raam dat grenst aan de lengterichting. Schilder in de lengterichting en zoveel mogelijk met het licht mee. Werk in denkbeeldige vlakken van ongeveer 1m2. Verdeel de aangebrachte verf in de lengte- en de breedte richting.

stap 11

Eindig rolbeweging in lengterichting plafond

Eindig met de rolbeweging in de lengterichting van het plafond.

stap 12

Schilder de volgende vierkante meter

Schilder nu de volgende vierkante meter op dezelfde manier en overlap hierbij het vorige vlak met ongeveer een rolbreedte.

stap 13

Schilderstape verwijderen

Verwijder na het schilderen direct de schilderstape. Als de tape blijft zitten tot de verf droog is, zal deze moeilijk te verwijderen zijn.

stap 14

Roller en kwast opbergen

Bewaar de roller en kwast in een gesloten plastic zak of rol ze in aluminiumfolie. Zo blijven ze dagen goed om weer gebruikt te worden.

Schildersbedrijf

Schildersbedrijf Amsterdam
Schildersbedrijf Delft
Schildersbedrijf Den Haag
Schildersbedrijf Haarlem
Schildersbedrijf Leiden
Schildersbedrijf Leidschendam
Schildersbedrijf Nootdorp
Schildersbedrijf Pijnacker
Schildersbedrijf Rijswijk
Schildersbedrijf Rotterdam
Schildersbedrijf Utrecht
Schildersbedrijf Voorburg
Schildersbedrijf Voorschoten
Schildersbedrijf Wassenaar
Schildersbedrijf Wateringen
Schildersbedrijf Zoetermeer