Hoe kan ik een muur glad maken?

Een muur kan je eenvoudig zelf glad maken, zonder deze te moeten stucen. Of je nu een muur hebt met lichte beschadigingen (zoals na het afsteken van behang), muren hebt met structuur (door middel van structuurverf, sierverf of spachtelputz), muren van beton-, gips- en cellenbetonblokken of muren van glasweefselbehang. Met dit stappenplan maak je elke muur met de juiste producten eenvoudig glad.

 
 
 
Muur schoonmaken
stap 1

De muur schoonmaken en bijwerken

Maak de muur schoon, droog en stof- en vetvrij. Spachtelputz schoonmaken doe je door heet water te mengen met sierpleisterreiniger en vervolgens met een borstel flink te boenen. Verwijder sterk uitstekende oneffenheden door deze weg te schuren of weg te steken met een plamuurmes. Heb je glasvezelbehang? Verwijder dan de loszittende stukken. Vul gaten, beschadigingen en naden dieper dan 2 mm met een geschikt vulmiddel.

stap 2

De muur voorbehandelen

Zet poederende of gruizende ondergronden vast met voorstrijk fixeermiddel. Een zuigende ondergrond kan worden voorbehandeld met een sneldrogende voorstrijk. Twijfel je of je te maken hebt met een zuigende ondergrond? Breng dan wat water aan op de muur. Als dit snel geabsorbeerd wordt, zal je de ondergrond moeten voorstrijken. Zitten er nicotine- of lekkagevlekken op je muur? Die kun je voorbehandelen met speciale voorstrijk voor vlekken. Geschilderde ondergronden (zoals latex) moeten licht worden opgeschuurd en stofvrij worden gemaakt.

Muurglad aanbrengen
stap 3

De muurglad aanbrengen

Roer de muurglad voor gebruik goed door. Breng het product rechtstreeks uit de emmer aan op de muur met een verfroller voor gladde ondergronden. Verzamel voldoende pasta op de roller en breng het aan met een rustige rolbeweging. Rol in verticale banen een oppervlak van 2 à 3 m². Verdeel de muurglad daarna met een horizontale rolbeweging. Eindig tot slot met een verticale rolbeweging voor het mooiste en gladste resultaat. Let op: afhankelijk van de temperatuur moet je muurglad binnen dertig minuten na het aanbrengen gladstrijken. Als de temperatuur hoger is, droogt het product sneller en adviseren we je om eerder te beginnen.

Verbruiksindicatie per muurstructuur:

• 12 m2 bij een licht beschadigde muur
• 9 m2 bij fijne structuurverf
• 10 m2 bij glasweefselbehang (met 5 liter)

Muur gladstrijken
stap 4

De muur gladstrijken

Strijk met de strijker eerst het onderste deel van de muur (ongeveer 50 tot 100 cm) van beneden naar boven in verticale banen glad. Houd de strijker altijd onder een kleine hoek met het handvat zo dicht mogelijk langs de muur. Zet hierbij zo min mogelijk kracht. Strijk vervolgens het totale oppervlak glad van boven naar beneden. Doe ook dit weer in verticale banen. Heb je te maken met een structuurondergrond, zoals spachtelputz? Dan kun je meerdere lagen aanbrengen. Zorg voor voldoende droogtijd tussen de lagen. Na minimaal zes uur kun je een volgende laag aanbrengen.

Tip!

Eventuele lichte strepen en andere kleine oneffenheden kun je na droging zeer eenvoudig met fijn schuurpapier wegschuren.

stap 5

Afwerking

Muurglad is na acht tot twaalf uur volledig droog en klaar voor verdere afwerking, bijvoorbeeld met een mooie verfkleur of een strak behang. Ga je je gladde muur schilderen? Omdat je muur nu mooi glad is gemaakt, is er geen voorstrijk nodig voor je gaat verven.

Schildersbedrijf

Schildersbedrijf Amsterdam
Schildersbedrijf Delft
Schildersbedrijf Den Haag
Schildersbedrijf Haarlem
Schildersbedrijf Leiden
Schildersbedrijf Leidschendam
Schildersbedrijf Nootdorp
Schildersbedrijf Pijnacker
Schildersbedrijf Rijswijk
Schildersbedrijf Rotterdam
Schildersbedrijf Utrecht
Schildersbedrijf Voorburg
Schildersbedrijf Voorschoten
Schildersbedrijf Wassenaar
Schildersbedrijf Wateringen
Schildersbedrijf Zoetermeer