Muur verven

De voorbereiding

 
Plafonds en muren verven - Stap 5

Stap 1.
Dek vóór het verven alle meubels af met afdekfolie. Lichtere meubelstukken kun je uit de kamer verwijderen. Zet grotere, zware meubels in het midden van de kamer en dek de vloer afdekken met stucloper.

Plafonds en muren verven - Stap 6

Stap 2.
Plak alle delen die niet geverfd moeten worden, bijv. plinten, ramen en deuren, af met afplaktape. Afdekplaatjes van stopcontacten en schakelaars kun je na het uitschakelen van de spanning verwijderen en na het verven weer terugplaatsen.

Let op! Zorg dat je geen gevaar loopt wanneer je delen aanraakt waar spanning op kan staan.

Plafonds en muren verven - Stap 7

Stap 3.
De ondergrond waarop je gaat schilderen, moet vast, schoon en droog zijn. Verwijder loszittende delen en metalen delen die in/of aan de ondergrond bevestigd zijn (zoals spijkers en schroeven). Verwijder ook verontreinigingen, verpoedering, onregelmatigheden, gebarsten of afbladderende verflagen en eventuele lijmverf (daarop hecht namelijk geen nieuwe dispersieverf). Ook stof moet grondig van de wanden verwijderd worden. Zelfs de beste verf hecht namelijk niet op stoffige oppervlakken.

Stap 4.
Zorg dat optrekkend vocht (zoutophopingen/optrekkend vocht) en/of lekkages bouwkundig zijn verholpen vóór je begint met schilderen. Het maximale vochtpercentage van steenachtige ondergronden is < 4% en gips gebonden ondergronden < 1%. Je kunt dit meten met een vochtmeter.

Heb je dit voor elkaar? Ontvet de ondergrond indien nodig.

Oneffenheden wegwerken

 
Plafonds en muren verven - Stap 8

Stap 5.
Kleine beschadigingen zoals gaten en luchtgaatjes maak je onzichtbaar met behulp van vulmiddel. Aanwezige scheuren moet je ruimer maken en vervolgens dichtzetten met een geschikt reparatiemiddel. Poreuze ondergronden zijn sterk zuigend en/of poederend, moeten voorbehandeld worden met een diepgrond.

Hoe check je of dat je met een dergelijke ondergrond te maken hebt? Maak deze dan even goed vochtig. Wanneer het vocht snel wegtrekt/droog is, is de ondergrond gips, kalkzandsteen, spack, gipsplaat of gipsblok en heb je met een zachte ondergrond te maken. Diepgrond zorgt er in zo’n geval voor dat de verf beter hecht en zijn daadwerkelijke kleur behoud (pigment ontrekking). Nadat alle voorbewerkingen zijn uitgevoerd, hoef je het geheel nog maar 1x te behandelen met een dekkende voorstrijk.

Het schilderen

 
Plafonds en muren verven - Stap 9

Stap 6.
Nu is het tijd om de wand daadwerkelijk te gaan verven. Alle voor- en tussenbewerkingen zijn uitgevoerd. Je kunt de muur nu gaan afwerken met muurverf. Om een gelijkmatige verflaag te creëren, mag je de verf na het indopen van de roller in de emmer niet direct op de muur aanbrengen. Rol de opgenomen verf juist meteen op een verfrooster uit. Op die manier is de verfroller overal met verf bedekt en is het gelijkmatig aanbrengen van de muurverf mogelijk. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en de kleur van de nieuwe verflaag, kan het zijn dat je meerdere verflagen moet aanbrengen.

Plafonds en muren verven - Stap 10

Stap 7.
Begin bij het verven altijd met het plafond. Alle kanten en overgangen verf je vooraf met een platte kwast. Doe dit als volgt: breng eerst een verfstrook met wat afstand tot de kanten aan en verf meteen daarna met je kwast echt tegen de kanten aan. Op die manier krijg je exactere kanten, of gebruik daarvoor de juiste tape. Op die manier krijg je exactere kanten.

Plafonds en muren verven - Stap 11

Stap 8.
Volgende stap: de grote oppervlakken. Hiervoor gebruik je de verfroller. Werk daarbij altijd 'nat in nat'. Laat het voorwerk dat je met de kwast hebt aangebracht dus niet eerst drogen, maar schilder er meteen overheen. Doe je dit niet, dan krijg kans je vlekken.

Plafonds en muren verven - Stap 12

Stap 9.
Voor een perfect resultaat werk je een muur in 1 keer af. Schilder het oppervlak in vierkanten van ongeveer een halve vierkante meter en werk van boven naar beneden. Breng de verf met een roller of kwast aan in een verticale beweging.

Plafonds en muren verven - Stap 13

Stap 10.
Ga zonder nieuwe verf aan te brengen nogmaals in horizontale beweging over het vlak. Oefen hierbij zo min mogelijk druk uit op het gereedschap. Zo krijg je een gelijkmatige verflaag. Om streepvorming te voorkomen adviseren we je om na te rollen over de gehele oppervlakte in verticale beweging.

Tip: wil je voor plafond en muur verschillende kleuren gebruiken? Dek de randen van de oppervlakken die al geverfd zijn dan af met afplaktape (fineline).

Plafonds en muren verven - Stap 14

Stap 11.
Als je muren geschilderd zijn, is het tijd om je gereedschap te reinigen. Bij een korte werkpauze kun je de verfroller op het omgekeerde deksel van de verfemmer leggen. Bij langere pauzes is het het beste om je verfgereedschap in een plastic zak te stoppen en deze luchtdicht te sluiten. We hebben ook speciale verfrolhouders hiervoor. Zo blijft je kwast intact.

Ben je echt helemaal klaar? Maak dan de verfemmer bij de dekselrand schoon en giet wat water op de verf. Op die manier komt er geen vel op. Maak vervolgens het verfgereedschap grondig schoon met water. Tot slot? Genieten van die nieuwe muren. En snel een beetje!

 
 

Creëer effect op de muur met kleur

 
Plafonds en muren verven - Stap 1

Stap 1.
Het is goed om je bewust te zijn van het effect van de kleuren op je muren. Met kleur kun je in verschillende ruimtes, verschillende effecten bereiken. Van lichte en koele tinten, zoals lichtblauw en violet, lijken ruimtes bijvoorbeeld ruimer.

Plafonds en muren verven - Stap 2

Stap 2.
Warme en heldere kleuren zoals zonnegeel of oranje kunnen ontbrekend zonlicht compenseren. Kies je voor een donkere kleur, zoals donkergroen of donkerblauw, dan geeft dat al snel een luxer en knusser effect.

Plafonds en muren verven - Stap 3

Stap 3.
Is je plafond lichter gekleurd dan de muren? Dan lijkt de ruimte al snel hoger. Dat is vooral bij nieuwbouw met lage plafonds een slimme truc. Donkere kleuren zijn een originele keuze en geven een bijzonder effect. Het is vooral aan te raden om deze styling truc toe te passen op plafonds in oudere gebouwen met hoge plafonds. Let op! Je plafond gaat hierdoor wel wat lager ogen.

Plafonds en muren verven - Stap 4

Stap 4.
Het effect dat kleur op je plafonds heeft, kun je nog vergroten door enkele centimeters van de wand in dezelfde kleur te verven.

Schildersbedrijf

Schildersbedrijf Amsterdam
Schildersbedrijf Delft
Schildersbedrijf Den Haag
Schildersbedrijf Haarlem
Schildersbedrijf Leiden
Schildersbedrijf Leidschendam
Schildersbedrijf Nootdorp
Schildersbedrijf Pijnacker
Schildersbedrijf Rijswijk
Schildersbedrijf Rotterdam
Schildersbedrijf Utrecht
Schildersbedrijf Voorburg
Schildersbedrijf Voorschoten
Schildersbedrijf Wassenaar
Schildersbedrijf Wateringen
Schildersbedrijf Zoetermeer